geo analit
nwm: punkt A(−3,−1) B(4,0) są wierzchołkami rombu ABCD, którego wierzchołek D lezy na prostej o
równaniu =−x+ 6
Niby robie wszystko dobrze, a wyniki wychodzą mi jakieś dziwne. D mi wyszło (2,4), ktoś
sprawdzi czy dobrze i pokaże jak obliczyć C?
25 mar 12:49
iteRacj@:
współrzędne punktu D się zgadzają,
C=(xC,yC) i odległość |DC|=|BC|
ułóż układ równań, będzie mieć dwa rozwiązania: współrzędne punktu A i C
odp. C=(9,5)
25 mar 13:34
Ajtek:
Ewentualnie użyć wektora. Wektor AB ma współrzędne [7;1], przesunięcie punktu D o taki wektor
da nam współrzędne punktu C.
25 mar 14:29
nwm:
Ok, dzięki
25 mar 14:29