Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość a
xmax: Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość a, natomiast cosinus kąta
| | 7 | |
między jego sąsiednimi ścianami bocznymi jest równy |
| . Wyznacz objętość tego ostrosłupa. |
| | 15 | |
25 mar 12:49
iteRacj@: czy masz odpowiedź do tego zadania?
25 mar 14:09
25 mar 14:13
Eta:

1/ z tw. cosinusów w ΔABE
| | w2+w2−a2 | | 7 | |
cosα= |
| = |
| ⇒ ... w2= 15a2/16 |
| | 2w2 | | 15 | |
2/ z tw. Pitagorasa w ΔBCE
x
2= a
2−w
2 ⇒ .... x=a/4
to w ΔAES
b
2= w
2+(b−x)
2 ⇒ ............ b= 2a
3/ w ΔOSC : |OC|=a
√3 i |SC|=2a
to H= a
===========
25 mar 14:21
Eta:
@xmax
Skąd te √11 ?
25 mar 14:28
iteRacj@:
| | √3 | |
mnie wychodzi |OC|=a |
| |
| | 3 | |
25 mar 14:37
iteRacj@: i daje to √11
25 mar 14:39
Eta:
Racja..... źle podstawiłam za |OC|
25 mar 14:48
Eta:
H=
√4a2−(a2/3) = U{
√11{
√3a
| | a2√3 | | √11a | | √11a3 | |
V= |
| * |
| = |
| |
| | 12 | | √3 | | 12 | |
25 mar 15:01