Zastosowanie interpretacji geometrycznej i fizycznej pochodnej funkcji
Słaby uczeń : Wykaż, że dla każdej liczby rzeczywistej x styczna do wykresu funkcji f określonej wzorem:
f(x)= 5− x − x3 tworzy z osią x kąt rozwarty
25 mar 12:26
Tadeusz:
f'(x)=−3x2−1 funkcja pochodnej jak widać przyjmuje tylko wartości ujemne.
Skoro tgα<0 ....to ...?
25 mar 12:29
Słaby uczeń : F'(x) = −1 − 3x2
F'(x) < 0
−3x2 − 1 < 0
−3x2<1
x2> −13
x ∊R
Tak powinno wyglądać rozwiązanie?
25 mar 12:35
Jerzy:
A jakie jest polecenie w zadaniu ?
25 mar 12:37
piotr: f'(x) = tgα ← α kąt nachylenia stycznej do osi OY
f'(x) = −3x
2−1 < 0 dla x ∊ R
⇒
| | π | |
tgα < 0 ⇒ |
| < α < π (rozpatrujemy tylko 0 < α < π) |
| | 2 | |
25 mar 12:42