Rozkładanie na czynniki
Adam68: Rozłóż równanie na czynniki (a+b+c)3−a3−b3−c3=0
25 mar 11:41
Mar:
25 mar 11:50
jc:
(a+b+c)3−a3−b3−c3=a3+3a2(b+c)+3a(b+c)2+(b+c)3 − a3−b3−c3
=3a2(b+c)+3a(b+c)2+3ab(b+c)=3(b+c)(a2+ab+ac+ab)=3(a+b)(b+c)(c+a)
Pewną podpowiedź daje spostrzeżenie, że jeśli a+b=0, b+c=0 lub c+a=0,
to mamy zero.
25 mar 12:15
jc: Teraz zauważyłem coś dziwnego. Napisałeś: rozłóż na czynniki równanie.
Masz rozłożyć wyrażenie na czynniki, czy rozwiązać równanie?
25 mar 12:17
Adam68: Z tego co widzę to prawdopodobnie trzeba było to rozwiązać. Niestety nie zapamiętałem
polecenia.
Tak czy inaczej dzięki za pomoc
25 mar 12:22