Jeżeli kąty
Biedne dziecko: Jeżeli kąt ostry α jest o 40 stopni mniejszy od kąta przyległego do niego, to α=...?
Jedyne co mi przychodzi do głowy to:
α+β=180
β=α−40
Bardzo proszę o pomoc
25 mar 11:32
Jerzy:
40 + x + 40 = 180
25 mar 11:34
Jerzy:
Nie tak....
x + x − 40 = 180
25 mar 11:35
Biedne dziecko: Dlaczego tak? Nie rozumiem
25 mar 11:36
Jerzy:
Suma katów przyległych to 180.
β + α = 180 , ale z treści zadania mamy: α = β − 40 , czyli: β + β − 40 = 180
25 mar 11:38
Biedne dziecko: Z tymi iksami to rozumiem ale jak pojawiają się oznaczenia α i β to zaczynam się gubić

Dlaczego α = β − 40?
Skoro
β=α−40
czyli α=β+40 ?
Pewnie coś źle robię ale co
25 mar 11:46
Jerzy:
Skoro kąt α jest mniejszy o 40 od kąta β , to znaczy,że: α = β − 40
25 mar 11:47
Burczyk: Z tego co napisałeś wynika, że to kąt α jest większy od β.
Musi być α = β − 40
25 mar 11:48