Ciąg
M.: Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym: an=3n+1n+2
Udowodnij, że ciąg an jest rosnący.
25 mar 10:20
Tadeusz:
| | 3n+4 | | 3n+1 | | 3n2+10n+8−3n2−10n−3 | |
an+1−an= |
| − |
| = |
| ... dalej sam  |
| | n+3 | | n+2 | | (n+3)(n+2) | |
25 mar 10:54
Tadeusz:
Możesz też przeanalizować wykres ciągu dla n≥1
25 mar 11:01
Maciess: Ale to by była chyba tylko wskazówka albo sprawdzenie, bo to nie jest raczej wystarczający
dowód. Nie mozna narysowac wszystkich wyrazów
25 mar 11:25
Jerzy:
@Maciess ... Co powiesz o ciagu, w którym : an+1 − an > 0
25 mar 11:28