Pochodne n-tego rzedu
xam: Heja mam do policzenia pochodna trzeciego rzedu z funkcji f(x) = x3 * ln (x). Zadanie jest
trywialne lecz liczac na piechote najpierw pierwsza pochodna, druga, trzecia moj wynik jest
sprzeczny kiedy policze sobie ze wzoru Leibniza.
niech x3 = h(x) i ln(x) = g(x) wtedy ze wzoru Leibniza dochodze do tego ze trzecia pochodna
iloczynu funkcji g i h wynosi 6ln(x) + 9 + 1/x
natomiast liczac na piechote 6ln(x) + 11 (prawidlowy)
moglby ktos sie odniesc do tego? pozdrawiam
25 mar 00:56
Adamm:
h'=3x2, h''=6x, h'''=6
g'=1/x, g''=−1/x2, g'''=2/x3
(h*g)'''=(2/x3)*x3+3*(−1/x2)*3x2+3*(1/x)*6x+lnx*6=
=6lnx+11
25 mar 01:20
xam: dzieki, jestem pajacem Xd.. w moim mniemaniu g''' to bylo 1/x4
25 mar 01:34