Suma, gdzie składnikami są ułamki, których licznikiem jest kwadrat liczby nieparzystej
powiększony o jeden,a mianownikiem kwadrat tej samej liczby pomniejszony o 1,jaki będzie jej
wynik?
najmniejszą liczbą nieparzystą jest 3, największą 99. (3,5,7,9,11...99)
Jak to sprytnie obliczyć?
| x2+1 | 2 | 1 | 1 | ||||
=1+ | =1+ | − | |||||
| x2−1 | x2−1 | x−1 | x+1 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||||
(1+ | − | )+(1+ | − | )+...+(1+ | − | )= | ||||||
| 2 | 4 | 4 | 6 | 98 | 100 |
| 1 | 1 | |||
=49+ | − | =49,49 | ||
| 2 | 100 |