reszta z dzielenia
Krystek: znajdz reszte z dzielenia 39100 przez 38,ma ktoś pomysł?
24 mar 21:43
Mila:
39=1(mod38)
39100=1100(mod38)
39100=1(mod38)
Albo tak
39100=(38+1)100=38k+1
W rozwinięciu dwumianu wszystkie składniki będą w postaci 38*k (k∊N+) oprócz ostatniego
równego 1100 i to jest reszta
24 mar 21:57
Krystek: thx,a np.
16231+500 przez 17
jak do tego podejść?
24 mar 22:01
kosmita: mozesz skorzystac ze wzorow:
ai+jmod n = [(ai mod n)(aj mod n)] mod n
aij mod n = (ai mod n)j mod n
i po kolei liczysz:
392 mod 38,394 mod 38,398 mod 38...
24 mar 22:03
Adamm:
500≡7 mod 17
16231≡−1
16231+500≡6 mod 17
reszta to 6
24 mar 22:04
kosmita: to bylo co do pierwszego
24 mar 22:04
Krystek: Adamm możesz wytłumaczyć np.skad −1? i ogólnie jak do tego podchodzisz ,bo nie łapie ?
24 mar 22:08
Adamm: tak samo jak Mila
24 mar 22:09
Mila:
500=29*17+7
16=−1(mod 17)
16231=(−1)231=(−1) (mod17)
16231+500=17k−1+29*17+7=(k+29)*17+6, k∊N+
24 mar 22:10
Mila:
−1 , bo 1 "brakuje" do 17
24 mar 22:11
Krystek: dzięki

,ale to jest trudne

a jak mam 423
200*562
100 przez 7
to
423=60*7+3
562=80*7+2
(60*7+3)
200*(80*7+2)
100 i co należy z tym dalej począć ...?
24 mar 22:27
Adamm: to nie jest trudne, tylko trzeba zrozumieć jak to wszystko działa
423200≡3200
562100≡2100
więc
423200*562100≡3200*2100
i teraz tak
32=9, 33=27=4*7−1
czyli 33≡−1
ale teraz 3200=3198*32=(33)66*9≡(−1)66*2=2
no i
22=4, 23=8=7+1
2100=299*2≡2
i
3200*2100 ≡2*2=4
no więc reszta to 4
24 mar 22:46
Mila:
Różne są sposoby. Wg Twojego początku:
(najpierw sprawdzamy rozkład na czynniki pierwsze, ale nic ciekawego i upraszczającego)
423=60*7+3
4232=7*25561+2
(4232)100*562100=
=[(7*25561+2)*(80*7+2)]100=7k+4100
23=1(mod7)
2200=(23)66*22=1*4(mod7)=4 (mod7)
24 mar 22:50
Krystek: dzięki wielkie,jeszcze mam problem,mam pokazac ze 222333+333222dzieli sie przez 13 ,sa na
to jakieś wzory?
24 mar 23:19
Adamm:
222=1 mod 13
333=8 mod 13
82=64=−1 mod 13
222333+333222=1+8222=1+64111=1+(−1)111=0 mod 13
24 mar 23:23
Krystek: dzięki,a jak mam 22225555+55552222 dzieli sie przez 7
to mam ze 22225555=0
a nwm co z 55552222 zrobić?
24 mar 23:40
Adamm:
2222, 5555 − jakie są reszty z dzielenia przez 7
nie myśl że na jakimś egzaminie będę żeby ci pomóc, musisz sam coś robić
24 mar 23:57