matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Obliczyć rotację pola wektorowego
Laxc:
Obliczyć rotację pola wektorowego
2z
2
F(x,y,z)=[−2z
2
−2x,
−2x, 2z
2
−2x]
y
Fx= −2z
2
−2x
2z
2
Fy=
−2x
y
Fz= 2z
2
−2x Pochodne cząstkowe wychodzą mi: ∂Fx= −2
2z
2
∂Fy= −
y
2
∂Fz= 4z Jednak dalej przy podstawianiu pod ten wzór
∂Fz
∂Fy
∂Fx
∂Fz
∂Fy
∂Fx
−
,
−
,
−
∂y
∂z
∂z
∂x
∂x
∂y
coś mieszam i mi wychodzą błędne wyniki. Mógłby mi ktoś pomóc? Pozdrawiam
24 mar 21:15
piotr:
4 z
[−
, 2−4 z, −2]
y
25 mar 12:25
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick