x | ||
W ΔBLK: tgα= | ⇔|BL|=x*ctgα | |
|BL| |
x | x | |||
W ΔCMN: tg(90−α)= | ⇔ctgα= | ⇔|CM|=x*tgα | ||
|CM| | |CM| |
a | ||
x= | ||
tgα+ctgα+1 |
a2 | ||
PKLMN= | ||
(tgα+ctgα+1)2 |
x | x | ||
= tg α ⇒ x = c tg α ⇒ c = | |||
c | tg α |
x | x | ||
=tg( 90o − α) = ctg α ⇒ x = b ctg α ⇒ b = | |||
b | ctg α |
x | x | ||
+ x + | = a | ||
ctg α | tg α |
1 | 1 | |||
x*( | + 1 + | ) = a | ||
ctg α | tg α |
a | ||||||||||||||
x = | ||||||||||||||
|
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |