calka nieoznaczona
piotri: | | √x2+1 | |
∫ |
| wie ktos moze jak tę całkę zrobić? |
| | x | |
24 mar 20:22
Mariusz:
Podstaw za pierwiastek
t2 = x2 + 1
24 mar 20:38
piotri: juz tak robilem.
Później za x wyszło mi = tdt
| | t | | 1 | |
Czyli ogólnie było by ∫ |
| = ∫ |
| i nie wiem co dalej |
| | tdt | | dt | |
24 mar 20:40
Mariusz:
Jeśli chodzi o podstawienie na te całki
Jeśli a > 0 to podstawiasz
√ax2 + bx + c = t − √ax
Wyznaczasz z podstawienia x jako funkcję zmiennej t,
różniczkujesz stronami , wyznaczasz pierwiastek jako funkcję zmiennej t
a następnie wstawiasz wszystko do całki
Jeśli a < 0 to zakładasz że Δ=b2 − 4ac > 0
w przeciwnym razie trójmian kwadratowy pod pierwiastkiem przyjmowałby tylko wartości ujemne
Zapisujesz trójmian kwadratowy pod pierwiastkiem w postaci iloczynowej i podstawiasz
√a(x−x1)(x−x2)=(x−x1)t
24 mar 20:46
piotri: Coooo

Pierwszy raz o takim czymś słyszę. To w końcu jak ma wyglądać to podstawienie.
24 mar 20:49
Mariusz:
| | √x2+1 | | x√x2+1 | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx |
| | x | | x2 | |
t
2=x
2+1
x
2=t
2−1
2tdt=2xdt
tdt=xdt
| | t2 | | t2−1+1 | |
∫ |
| dt=∫ |
| dt |
| | t2−1 | | t2−1 | |
Jeśli będziesz miał całki postaci ∫R(x,
√ax2+bx+c)dx
i nie będziesz miał pomysłu na podstawwienie to użyj jednego z wymienionych
we wpisie z 24 mar 20:46
24 mar 20:54
piotri: poźniej już umiem robić wielomiany, także na spokojnie

nie umialem tego podstawić po prostu.
Dzieki wielkie

!
24 mar 21:01