graniastosłup
niemat: W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym pole powierzchni bocznej jest równe
sumie pól obu podstaw.Oblicz cos kąta nachylenia przekątnej ściany bocznej do
sąsiedniej ściany bocznej.
| | a2√3 | |
Narysowałam graniastosłup wraz z przekrojem, wyliczyłam z 3aH=2 |
| , |
| | 4 | |
No i nie mam pojęcia co dalej
Weźcie pomóżcie, bo jak dla mnie to kosmos jest
24 mar 19:14
Tadeusz:
zrób rysunek na którym pokażesz ten kąt
24 mar 19:30
24 mar 19:36
Tadeusz:
24 mar 19:40
Tadeusz:
i z czym masz problem?
Przekątną sciany wyznaczysz jako funkcę od a
| | a√3 | |
Wysokosć podstawy znasz ... |
| |
| | 2 | |
Znasz więc sinα
Możesz policzyć trzeci bok zielonego trókąta a cosα
Walcz
24 mar 19:45
niemat: nie rozumiem.
A czy można np wyliczyć tutaj tgα no i potem z sinα/cosα?
Znaczy da się, ale w tym co wyjdzie będzie H, więc chyba tak średnio
24 mar 19:57
Mila:

W ΔADC':
| | a2√3 | | a√3 | |
1) |
| =3*a*H ⇔ |
| =3H⇔ |
| | 2 | | 2 | |
a=2
√3H
2)
| | 1 | | 1 | |
q2= |
| a2+H2= |
| *(2√3H)2+H2 |
| | 4 | | 4 | |
q
2=4H
2⇔
q=2H
3) ΔW ACC':
p
2=a
2+H
2
p
2=(2
√3H)
2+H
2
p
2=12H
2+H
2
p=H
√13
4)
24 mar 20:59