Wyznacz dziedzinę funkcji
Marcin : Wyznacz dziedzinę funkcji
| | 2x | | 1 | |
f(x)=log25 |
| + log |
| (1−2x) |
| | x+2 | | 2 | |
24 mar 18:08
24 mar 18:10
Marcin : Wystarczy tyle ? Nie muszę modyfikowac by mieć zapisać tylko jednego logarytmu ?
24 mar 18:12
Jerzy:
Nawet NIE WOLNO modyfikować zapisu funkcji przed określeniem dziedziny.
| | x2 − 4 | |
Mam pytanie. Co jest dziedziną funkcji: f)x) = |
| ? |
| | x − 2 | |
24 mar 18:13
Marcin : D: xeR/{2}
24 mar 18:16
Jerzy:
A widzisz ...
| | (x + 2)(x − 2) | |
I popatrz teraz: f(x) = |
| = x + 2 i D = R ( co jest błędem ) |
| | x − 2 | |
24 mar 18:18
Marcin : Czyli zanim zacznę cokolwiek majstrować przy funkcji najpierw dziedzina, Dziękuję
24 mar 18:20