Oblicz całkę
mon:
∫ 1/(x(x−1))dx=
8 lut 15:56
gosia: jeżeli się nie mylę to będzie coś takiego:
∫1x(x−1)dx
korzystamy z rozkładu dla funkcji wymiernej:
1x(x−1) = Ax + Bx−1 / * x(x−1)
1 = A (x−1) + Bx
z tego wynika że A=1 i B=1
powstaje więc coś takiego
∫(1x + 1x−1)dx korzystając z liniowości całki:
∫1xdx + ∫1x−1dx = ln|x| + ln |x−1| +c
8 lut 16:16
AS: Korekta do rozwiązania Gosi − metoda właściwa ale pośpiech zawinił
| 1 | | A | | b | |
| = |
| + |
| |
| x*(x − 1) | | x | | x − 1 | |
A*(x − 1) + B*x = 1 ⇒ A = −1 B = 1
| 1 | | −1 | | 1 | |
| = |
| + |
| |
| x*(x − 1) | | x | | x − 1 | |
Szukana całka
J = −ln(x) + ln(x − 1)
| | x − 1 | |
J = ln |
| + C dla x > 1 lub x < 0 |
| | x | |
8 lut 16:44