Proszę o podpowiedź.
John: Wyznacz dziedzinę i ekstrema funkcji. Naszkicuj wykres funkcji i odczytaj z niego zbiór
rozwiązań nierówności f(x)>1.
f(x) = x−2 − 4x−8x−5 + 16x−32(x−5)2 − ...
24 mar 17:36
the foxi:
| | 4 | |
Wzór funkcji jest nieskończoną sumą ciągu geometrycznego o ilorazie q= |
| . Musi zachodzić |
| | x−5 | |
|q|<1 i to jest nasza dziedzina.
| | 4 | |
| |
| |<1 ⇔ x∊(−∞;1)∪(9;+∞) |
| | x−5 | |
Ze wzoru na sumę wyrazów nieskończonego ciągu geometrycznego:
| | a1 | | x−2 | | (x−2)(x−5) | | x2−7x+10 | |
f(x)= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 1−q | | | | x−9 | | x−9 | |
Policz pochodną:
| | (x2−7x+10)'(x−9)−(x2−7x+10)(x−9)' | |
f'(x)= |
| = ... |
| | (x−9)2 | |
i lecisz dalej...
24 mar 22:55
John: Dzięki razy 120, naprawdę.
25 mar 20:17