ciagi
Kristof: dane są dwa ciągi (an) i (bn) wiemy że granica an zmierzająca do nieskończoności jest równa
−2 i bn = an2 + 2an3an2 + 5an −2. Oblicz granicę zmierzającą do nieskonczonosci z
bn.
24 mar 16:11
Kristof: | | an2 + 2an | |
bn = |
| . |
| | 3an2 + 5an −2 | |
24 mar 16:13
Jerzy:
Rozłóż licznik i mianownik na czynniki.
24 mar 16:16
Kristof: tak robię ale postawiając −2 do licznika wychodzi mi 0, co robię źle?
24 mar 16:20
Jerzy:
| x + 2x | | x(x +2) | | x | |
| = |
| = |
| |
| 3x2 + 5x −2 | | (x −1/6)(x +2) | | x − 1/6 | |
24 mar 16:22
ICSP: *1/3
24 mar 16:22
Kristof: Jerzy opuściłeś kwadrat w pierwszym x
24 mar 16:24
Kristof: 1/3 to niestety zły wynik
24 mar 16:25
24 mar 16:27
Jerzy:
| | 1 | |
Upss... faktycznie "zjadłem" |
| |
| | 3 | |
24 mar 16:28
Kristof: | | 2 | |
Jerzy to też zły wynik.. Ma wyjść |
| . chcę wiedzieć dlaczego, ale chyba tu się nie dowiem |
| | 7 | |
24 mar 16:29
Jerzy:
| | 1 | | x | |
= limx→ −2 ( |
| * |
| ) |
| | 3 | | x − 1/6 | |
24 mar 16:30
Kristof: ale dzięki za pomoc
24 mar 16:30
ICSP: | | an(an + 2) | | an | | 2 | |
= |
| = |
| → |
| |
| | 3(an − 1/3)(an + 2) | | 3an − 1 | | 7 | |
24 mar 16:33
Jerzy:
Szkolny błąd...
| | x | | 2 | |
= limx → −2 ( |
| ) = |
| |
| | 3*(x − 1/3) | | 7 | |
24 mar 16:35