Geometria analityczna
Ktoś: Na galezi paraboli o rownaniu y=8/x, gdzie x∊(o,
∞), wyznacz taki punkt P, ktorego odleglosc od
punktu A(2,−2) jest najmniejsza.
Oznaczylem punkt P (x, 8/x) i chcialem obliczyc to z odleglosci 2 punktow, czyli
| | 8 | |
|AP|=√(2−x)2+(−2− |
| )2, i teoretycznie z tego pochodna, tak? |
| | x | |
24 mar 14:41
Jerzy:
Teoretycznie tak.
24 mar 14:56
Ktoś: ale to jakas chora funkcja chyba wyjdzie XD
24 mar 14:57
Ktoś:
24 mar 16:46
Jerzy:
Bywają gorsze.
24 mar 16:54
Ktoś: ale ja nie wiem jak ja zrobic
24 mar 16:58
Jerzy:
| | 1 | |
(√f(x))' = |
| *f'(x) |
| | 2√f(x) | |
24 mar 17:00
adam: mozesz zrobic pochodna tego co jest pod pierwiastkiem
24 mar 17:46
Jerzy:
Pochodna z wyrażenia pod pierwiastkiem:
| | 8 | | 8 | |
f'(x) = 2(2−x) + 2(−2 − |
| )* |
| |
| | x | | x2 | |
24 mar 17:49
Ktoś: ale ona cosd mi daje?
24 mar 18:06
adam: | | 8 | |
No tak bo |AP| jest najmniejsze kiedy (2−x)2+(−2− |
| )2 jest najmniejsze |
| | x | |
24 mar 18:08
Jerzy:
Tak, bo aby istniało ekstremum, to to wyrażenie musi się zerować.
24 mar 18:08
Ktoś: | | −4x4+2x3−16x2−64 | |
moglby ktos to rozwiazac? bo mi wyszla pochodna |
| ale nie moge |
| | x4 | |
znalezc miejc zerowych
24 mar 19:23
Ktoś:
24 mar 20:01
Ktoś:
24 mar 20:09
Ktoś: Moglby ktos to rozwiazac (do wyznaczenia miejsc zerowych pochodnej)?
25 mar 16:40
Ktoś:
25 mar 16:56