matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz wielomian
zadanie:
Wyznacz wielomian W(x), który przy dzieleniu przez wielomian P(x)=−x
3
+x
2
−x−2 daje iloraz Q(x)=x
2
+x−1 i resztę R(x)=x−2
24 mar 14:31
iteRacj@:
W(x)=P(x)*Q(x)+R(x) (−x
3
+x
2
−x−2)(x
2
+x−1)+x−2=
24 mar 15:02