matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Dowód
Maturzystka :
Łatwo zauważyć, że : 3*4=12 33*34=1122 333*334=111222 .... Napisz uogólnienie tych równości i udowodnij je. Czy ktoś mógłby udowodnić inaczej niż indukcyjnie? Z góry dziękuję
24 mar 14:15
adam:
(3*10
n
+3*10
n−1
+...+3*10+3)*((3*10
n
+3*10
n−1
+...+3*10+4)= =(3*10
n
+3*10
n−1
+...+3*10+3)
2
+(3*10
n
+3*10
n−1
+...+3*10+3)=
10
n+1
−1
10
n+1
−1
=(3*
)
2
+3*
=
10−1
10−1
10
2n+2
−2*10
n+1
+1
3*10
n+1
−3
10
2n+2
+10
n+1
−2
=
+
=
=
9
9
9
10
2n+2
−1
10
n+1
−1
=
+
=1..1(2n+2 jedynek)+1...1(n+1 jedynek)
9
9
24 mar 14:39