wyrażenia arytmetyczne
bluee: Udowodnij, że jeśli dla dowolnych liczb dodatnich x,y,z spełniony jest warunek
x2+y2+z2=√3, to x2y2+y2z2+x2z2≥1.
24 mar 13:38
bluee: x2+y2+z2=√3
(x2+y2+z2)2=3
x4+y4+z4+2(x2y2+y2z2+x2z2)=3
Tylko nie wiem co dalej....
24 mar 13:55
ICSP: Podstawiając a = x
2 , b = y
2 , c = z
2
Ponieważ
ab + bc + ac ≤ a
2 + b
2 + c
2
oraz
2[ab + bc + ac] = (a+b+c)
2 − [a
2 + b
2 + c
2]
to
| | (a+b+c)2 | |
ab + bc + ac ≥ |
| = 1 |
| | 3 | |
24 mar 14:00
24 mar 14:08
ICSP: faktycznie, więc będzie
| | (a+b+c)2 | |
ab + bc + ac ≤ |
| = 1 |
| | 3 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2[ab + bc + ac] = (a+b+c)
2 − [a
2 + b
2 + c
2] ≤ (a+b+c)
2 − (ab + bc + ac).
24 mar 14:16
bluee: Nie rozumiem dlaczego dzielisz (a+b+c)2 przez 3.
To równanie pod przerywaną linią. To po jego prawej stronie nie powinno być −2 (ab + bc + ac),
aby było ono spełnione. A tak w ogóle to nie wiem co chciałeś nim uzasadnić.
24 mar 15:04
ICSP: Może inaczej. Oznaczmy przez (1) równość
2[ab + bc + ac] = (a+b+c)2 − [a2 + b2 + c2]
oraz przez (2) nierówność
ab + bc + ac ≤ a2 + b2 + c2
z (1) i (2) wynika, że (patrz przekształcenia pod kreską)
2[ab + bc + ac] ≤ (a+b+c)2 − (ab + bc + ac)
Skąd już łatwo dostać tezę.
24 mar 15:43
bluee: Dzięki.

Teraz już mi wyszło.
25 mar 14:48