Równania wymierne.
piotrovvicz: Rozwiąż równanie:
a) 5x5 = 20x
b) x⁴ = (2x)²
c) x² = 125x5
24 mar 13:18
Jerzy:
a) 5x5 − 20x = 0 ⇔ 5x(x4 − 4) = 0 ⇔ 5x(x2 − 2)(x2 + 2) = 0 ⇔
5x(x + √2)(x − √2)(x2 + 2) = 0 ⇔ ...... ?
24 mar 13:22
Jerzy:
b) x4 − (2x)2 = 0 ⇔ (x2 + 2x)(x2 − 2x) = 0
lub
x4 − 4x2 = 0 ⇔ x2(x2 − 4) = 0
24 mar 13:24
Jerzy:
c) x2 − 125x5 = 0 ⇔ x2(1 − 125x3) = 0
24 mar 13:24
piotrovvicz: Skąd te trzy nawiasy się wzięły na końcu?
24 mar 13:28
piotrovvicz: W podpunkcie a?
24 mar 13:29
Jerzy:
a2 − b2 = (a + b)(a − b) ... to powinieneś wiedzieć.
24 mar 13:29
Misia: x−3
—— = 0
x+1
30 mar 08:54
Podstawy Geometrii:
Dla x≠−1
W pamieci x=3
30 mar 13:50