geometria analityczna
dan:

Srodek okregu przechodzacego przez punkty A=(3,0) i B=(0,1) należy do prostej y=x+2.
Znajdz rownanie tego okregu.
Wiem,że mozna to zrobic za pomoca rownania okregu (x−a)
2+(y−b)
2=r
2 i uklad rownan,ale
ma ktos moze pomysl jak to zrobic inaczej?Myslalem na poczatku,zeby wyznaczyc prostopadla
do prostej AB wstawiajac wspolrzedne srodka AB ale nie wiem czy by to cos dalo..
24 mar 12:55
piotr:

(3−x)
2+(0−x−2)
= (0−x)
2+(1−x−2)
2
⇒
współrzędne środka:
x=3
y =x+2 = 5
r
2 = 3
2 +4
2 = 25
równanie okręgu:
(x−3)
2+(y−5)
2 = 25
24 mar 13:22
iteRacj@:

|SA|=|SB|=r a więc punkty A i B są równoodległe od pkt S
zbiór punktów równoodległych od końców odcinka to jego symetralna
znajdź jej równanie
następnie znajdź punkt wspólny symetralnej i prostej y=x+2
to będzie środek okręgu S
24 mar 13:23
dan: A jak znaleźć równanie symetralnej mając środek AB? Bo mamy tylko 1 punkt a prostej z jednego
punktu
chyba się nie da wyznaczyć
24 mar 13:29
iteRacj@:
symetralna jest prostopadła do prostej AB, więc masz jej współczynnik kierunkowy
24 mar 13:31
iteRacj@: sposób piotra krótki i elegancki, z niego skorzystaj
24 mar 13:32
iteRacj@:
może Ci się przydać, jesli nie znasz, wzór na współczynnik kierunkowy prostej przechodzącej
przez punkty A i B
24 mar 13:34
dan: Dzieki
24 mar 13:48