rownanie
Jakub Z : Prosze o pomoc w rozwiazaniu takiego zadania
W zbiorze liczb calkowitych znajdz rozwiazanie rownania
xy+5x−2y−10=10
24 mar 11:52
aniabb:
y=0 x=2
y=5 x=1
y=−3 x=5
y=−4 x=10
24 mar 11:57
Jerzy:
y = 0 , x = 4
24 mar 12:01
aniabb: aaa zapomniałam o tej dwójce ..skupiłam się na dzielnikach..wszystkie x o dwa wyżej
24 mar 12:04
Jerzy:
24 mar 12:04
Jakub Z : xy+5x= 20+2y
x(y+5) = 20+2y
x= 20+2y/(y+5)
Dotad doszedlem .
24 mar 12:05
Jakub Z : | | 10 | |
Musze jeszcze pomyslec skad x= 2+ |
| ? |
| | y+5 | |
Na razie dziekuje za pomoc
24 mar 12:10
Jerzy:
Ty masz dobrze. 11:57 jest nieprawdą.
24 mar 12:14
Jakub Z : Dziekuje .
24 mar 12:22
annabb: x= 20+2y/(y+5)
| | 20+2y | | 10+2(y+5) | | 10 | |
a tak naprawdę x= |
| = |
| = |
| +2 |
| | y+5 | | y+5 | | y+5 | |
y=5 x=3
y=0 x=4
y=−3 x=7
y=−4 x=12
24 mar 18:31
Jerzy:
Racja ..... przepraszam
24 mar 18:40
Jakub Z : Dzieki za rozpisanie .
Juz teraz wiem jak .
24 mar 18:43