WYRAŻENIA ARYTMETYCZNE
bluee: Wykaż, że dla każdych dodatnich liczb rzeczywistych x,y,z,k prawdziwa jest nierówność
√(x+z)(y+k)≥√xy+√zk.
24 mar 11:10
bluee: Jeśli podniosę obustronnie do kwadratu to wszędzie będę miała wartość bezwględną
24 mar 11:14
bluee: |(x+z)(y+k)|≥|xy|+2
√xyzk+|zk|
24 mar 11:15
bluee: ?
24 mar 11:38
aniabb: są z założenia dodatnie
24 mar 11:43
bluee: xk+zy≥−2√xyzk
24 mar 13:04
24 mar 13:04
jc: Niby skąd się wezmą wartości bezwzględne?
Po za tym i tak wszystko jest dodatnie.
24 mar 13:08
bluee: To już wiem. (To, że wartości bezwzględne są nie potrzebne) Ale nie wiem co dalej...
24 mar 13:09
jc:
(xk+zy)/2 ≥ √xyzk, nierównośc pomiędzy średnimi
(x+z)(y+k) = xy + zk + xk + zy ≥ xy + zk + 2 √xyzk = (√xy+√zk)2
√(x+z)(y+k) ≥ √xy+√zk, pierwiastek jest rosnący
24 mar 13:15
Adamm: xk+zy≥2√xyzk
24 mar 13:15
bluee: Pierwiastek jest rosnący?
Po podniesieniu do kwadratu:
xy+xk+zy+zk≥xy+2√xyzk+zk
24 mar 13:28
bluee: Po odjęciu stronami xy i zk zostaje
xk+zy≥2√xyzk
Tu utknęłam.
24 mar 13:29
jc:
0 ≤ (√xk − √yz)2 = xk + zy − 2√xyzk
2√xyzk ≤ xk + zy
24 mar 13:36
bluee: No, tak! A ja doszukiwałam się nie wiadomo czego.
Dzięki
24 mar 13:38
jc: 0 ≤ a ≤ b ⇒ √a ≤ √b
Implikacja jest równoważna łatwej do wykazania implikacji
√a > √b ⇒ a > b
√a > √b, √a > 0
√a√a > √a√b, po pomnożeniu przez √a
√a√b ≥ √b√b, po pomnożeniu przez √b
a > b
24 mar 13:40
bluee: To na pewno było do mnie
24 mar 13:43