WYRAŻENIA ARYTMETYCZNE
bluee: Wykaż, że dla dowolnych liczb rzeczywistych różnych od zera zachodzi nierówność
24 mar 10:39
bluee: Do szłam do czegoś takiego:
5(a−b)2(a2+ab+b2)≥0
(a−b)2 ≥0 ale co z (a2+ab+b2)
24 mar 10:41
iteRacj@:
nie wie, jak przekształcałaś i czy prawidłowo, ale a2+ab+b2 przyjmje tylko wartości dodatnie
24 mar 10:47
iteRacj@: *nie wiem
24 mar 10:50
bluee: A mógłbyś to rozpisać
24 mar 10:50
bluee: a2+ab+b2 na jakiej podstawie zawsze jest dodatnie
24 mar 10:50
iteRacj@:
f(a)=a2+ab+b2 jest to funkcja kwadratowa zmiennej a
szukam rozwiązań równania 1*a2+b*a+b2=0
współczynniki tego równania a=1, b=b, c=b2
24 mar 10:57
iteRacj@:
czy to jest jasne?
teraz policz wyróżnik Δ
24 mar 10:58
bluee: Czyli Δ=−3b
2, skoro a>0 to ramiona są skierowane w górę, więc równanie zawsze jest dodatnie

Dzięki.
24 mar 11:00
iteRacj@:
ale tylko przy wstępnym warunku podanym przez Ciebie:
dla dowolnych liczb rzeczywistych różnych od zera czyli dla b≠0
24 mar 11:02
bluee: Tak, dla b≠0.
24 mar 11:10
Jerzy:
Po czym poznajemy,że : a2 + ab + b2 to funkcja zmiennej a ?
24 mar 11:22
bluee: To założenie, efekt będzie ten sam bezwzględny na to jaką zamienią wybierzemy (w tym
przypadku). Nie, tak?
24 mar 11:24
Jerzy:
| | a | | 3b2 | |
a2 + ab + b2 = ( |
| + b)2 + |
| > 0 , dla dowolnych a i b różnych od zera |
| | 2 | | 4 | |
24 mar 11:30
Jerzy:
| | 3a2 | |
Tam miało być ... + |
| |
| | 4 | |
24 mar 11:31
jc: lub tak
| | 1 | |
a2 ± ab + b2 = |
| [(a ± b)2 + a2 + b2] ≥ 0 |
| | 2 | |
zero tylko w przypadku a=b=0
24 mar 11:32
Adamm:
a3+b3≥0 ⇔ a+b≥0
a3+b3=(a+b)(a2−ab+b2)
więc a2−ab+b2≥0
podobnie z minusem
24 mar 13:11