styczna do krzywej
nonormalnie: Wyznacz styczna do krzywej x3−xy+y3−1=0 w punkcie (1,1)
24 mar 10:18
Mariusz:
y − 1 =−(x−1)
y = −x+2
24 mar 10:24
nonormalnie: dziekuje bardzo
24 mar 10:33
amol:
Przecież to bzdury.
24 mar 10:43
Mariusz:
Kolejne wcielenie sata ?
Chyba nie doszedł do tego co to jest pochodna funkcji uwikłanej
24 mar 11:52
jc: f=x3−xy+y3−1
f(1,1)=0
fx=3x2−y=2
fy=−x+3y2=2
styczna
(x−1)+(y−1)=0
lub inaczej
x+y=1
24 mar 12:02
jc: pomyłka, x+y=2
24 mar 12:03
Mariusz:
Na jedno wychodzi też liczyłem pochodną funkcji uwikłanej
Obliczenia jc potwierdzają mój wynik
24 mar 12:09
sata: Mariuszku niech dotrze do twojej pustej dyńki że każdy tutaj może być każdym umownie ja nie mam
zwyczaju pisać głupot jak gość powyżej amol
pisze zazwyczaj z jednego IP co łatwo sprawdzić jak nie umiesz to trudno twój problem.
25 mar 09:59