bardzo piiilne:(
wojtek: Oblicz pochodne:
a)
y=√x2+3x−1
b)
y=ln(x2−2)
c)
y=sinx/x
8 lut 15:42
gosia: a) 12*√x2 + 3x − 1*(2x + 3)
8 lut 15:56
gosia: b) 1x2 − 2 * 2x
8 lut 15:57
gosia: w podpunkcie c czegoś chyba brakuje.... ale tak jak jest to pochodną funkcji sin jest
cosxx
8 lut 15:59
wojtek: bardzo dziękuję gosiu, uratowałaś komuś skórę
8 lut 16:07
Bogdan:
| | x*cosx − sinx | |
y' = |
| dla x ≠ 0 |
| | x2 | |
8 lut 16:11
wojtek: dziękuję

czy w podpunkcie a) można skrócić 2ke sprzed pierwiastka z 2ką z licznika?
8 lut 16:14
gosia: po prawdzie można ale wtedy należy rozbić wynik na dwa ułamki
8 lut 16:18