geom
gm: Punkt C=(1,−3) jest wierzchołkiem trójkąta równobocznego ABC, zaś punkt S=(3,−1) jest środkiem
okręgu wpisanego w ten trójkąt. Wyznacz współrzędne wierzchołków A i B.
Ktoś wyjaśni jak to zrobić? Tylko tak dokładnie bez skrótów, prosze..
23 mar 23:27
aniabb:
23 mar 23:34
Basia:
D − środek boku AB
z tego wyznaczysz D
potem napisz równanie prostej AB, która jest prostopadła do CD
→ i przechodzi przez p−t D
oraz równanie okręgu o środku S i promieniu R=|SC|
A i B to punkty wspólne prostej AB i tego okręgu
albo szukaj takich P, dla których
| | |CD→| | |
DP→ ⊥ CD→ i |DP→| = |
| |
| | √3 | |
to będą A i B
23 mar 23:35
gm: Ok, spróbuje, dzięki
23 mar 23:38