Przebieg zmienności funkcji
Ola: 2.113 Zbadaj liczbę rozwiązań równania 1+(x2−3x+1) + (x2−3x+1)2+....=m
w zależności od wartości parametru m
23 mar 23:12
Basia: po lewej stronie masz ciąg geometryczny
a
1 = 1 q=x
2−3x+1
równanie może mieć rozwiązanie tylko wtedy gdy suma po lewej będzie skończona
czyli najpierw założenie:
x
2−3x+1<1
i
x
2−3x+1>−1
rozwiąż ten układ i określ dziedzinę
potem
| | 1 | | 1 | |
L = |
| = |
| |
| | 1−(x2−3x+1) | | −x2+3x | |
i musisz odpowiedzieć na pytanie dla jakich m równanie
dla m=0 równanie nie ma rozwiązania
a dla m≠0 jest równoważne z równaniem
funkcję y=−x
2+3x rozważasz tylko we wcześniej wyznaczonej dziedzinie
warunkującej zbieżność ciągu
23 mar 23:22
adam: a1/1−q
23 mar 23:22
Ola: Bardzo proszę o pomoc!
23 mar 23:22
Ola: A nie muszę liczyć miejsc zerowych, pochodnej oraz wykresu?
23 mar 23:23
adam: a1/1−q
23 mar 23:23
adam: musisz pochodną
23 mar 23:24
Basia: nie musisz chociaż możesz
dla funkcji kwadratowej to wprawdzie zbyteczne, bo rozwiązanie na podstawie tego,
co o niej wiemyjest znacznie bardziej efektywne, ale zakazu nie ma
23 mar 23:27
Ola: Czyli dla m=O nie ma rozwiązania i jak to się robi dalej? Bo dziedzina to jest (0,1) i (2,3)
tak?
23 mar 23:33
Ola: W odpowiedziach jest ze nie ma rozwiązań jeśli m ∊(−
∞,1/2> a ma dwa rozwiązania jeśli
m∊(1/2,+
∞)
Tylko jak do tego dojść
23 mar 23:36
Basia: narysuj wykres y=−x
2+3x w tej dziedzinie i wyznacz jej zbiór wartości
| 1 | |
| musi należeć do tego zbioru wartości |
| m | |
dziedziny nie sprawdzałam
23 mar 23:37
Basia: sorry, ale muszę kończyć
23 mar 23:37
Ola: Dziękuje bardzo za pomoc!

już wszystko mi wyszło
23 mar 23:42