granica
aq: Oblicz granicę lim (n→∞) (√n−1−√n+1).
Mnożę licznik i mianownik razy to samo wyrażenie, tyle że z minusem.
Mianownik zostawiam bez zmian, licznik upraszczam i wychodzi −2.
W mianowniku dokonuje przekształceń − obojętnie co wyciągam, zawsze wychodzi mi 0, czyli
docieram na krańce świata.
Mógłby ktoś przeliczyć i wyjaśnić, w którym miejscu mam poprawić?
23 mar 21:28
aq: *tyle że z plusem.
23 mar 21:28
aq: ?
23 mar 21:34
aq: halo
23 mar 21:45
jc: | | 2 | |
√n+1 − √n−1 = |
| →0 |
| | √n+1 + √n−1 | |
23 mar 21:57
mk: licznik −2
(√n−1)2 − (√n+1)2 = n−1−(n+1) = n−1−n−1 = −2
23 mar 22:08
jc: Nie lubię liczb ujemnych
23 mar 22:24