czworościan
asd: Płaszczyzna równoległa do podstawy czworościanu i przechodząca przez punkt K będący środkiem
wysokości czworościanu dzieli go na dwie bryły. Oblicz stosunek objętości otrzymanych brył.
Jak wyznaczyć tutaj pole podstawy mniejszej bryły?
23 mar 20:15
asd: * czworościanu foremnego
23 mar 20:16
Tadeusz:
a musisz wyznaczać to pole podstawy? ... wyznacz skalę podobienstwa i dalej z górki
23 mar 20:23
asd: pole małej podstawy do dużej ma k=1/4? czy źle myślę?
23 mar 20:35
Tadeusz:
23 mar 21:03
Mila:
| | 1 | |
Ostrosłup ABCS∼ostr. KLMS w skali k= |
| |
| | 2 | |
Stosunek objętości brył podobnych jest równy sześcianowi skali podobieństwa
=====================================
V− objętość ostr.ABCS
| VKLMS | | 1 | | 1 | |
| =( |
| )3⇔VKLMS= |
| V |
| V | | 2 | | 8 | |
Stosunek objętości otrzymanych brył
23 mar 21:08