dowod z geometrii
Mikolaj: Na przeciwprostokątnej AB trójkąta prostokątnego ABC zaznaczono punkt C1 i C2 w taki sposób, że
∥AC1∥=∥AC∥ oraz ∥BC2∥=∥BC∥. Wykaż, że kąt C1CC2 ma miarę 45stopni
23 mar 19:41
Mikolaj: Przez punkt P leżący w odległości 12cm od środka okręgu poprowadzono sieczną, która przecięła
ten okrąg w punktach A i B. Wiedząc, że ∥PA∥=∥AB∥=6cm, oblicz promień tego okręgu
23 mar 19:43
Krzysiek60:

r=
√62+122
23 mar 19:57
23 mar 21:03
Eta:

W ΔCC
1C
2 : α+β+γ=180
o
W ΔABC: α+β−γ=90
o ⇒ α+β=90
o+γ
to 90
o+γ+γ=180
o ⇒ 2γ= 90
o ⇒
γ=45o
c.n.w.
23 mar 21:49
Eta:

Zad 2/
z twierdzenia o siecznych:
|PB|*|AP|= |EP|*|PC|
12*6 = (12+r)(12−r) ⇒ 72= 144−r
2 ⇒ r
2=72 ⇒ r=6
√2
======
24 mar 02:02