Prawdopodobieństwo całkowite
Janek: Dobry wieczór,
mam pytanie do zadania ponieważ mój wynik różni się od wyniku podanego w odpowiedziach (mój
wynik to 56/84, a podany w odpowiedziach to 20/21)
Treść zadania to:
Z urny, w której jest 6 kuli białych i 3 czarne losujemy 2 kule, które następnie odrzucamy.
Oblicz prawdopodobieństwo tego, że przy wylosowaniu kolejnej kuli, będzie to kula biała.
Czy robię coś źle, czy autorzy zbioru się pomylili w odpowiedziach?
23 mar 19:32
Jerzy:
Pokaż, jak liczysz ?
23 mar 19:40
Janek: Rozpisałem sobie drzewko i takie przypadki:
Wylosowano:
1) 2xB −> 6/9 * 5/8 = 5/12
2) 1xB i 1xCZ −> 2*6/9 * 3/8 = 6/12
3) 2xCz −> 3/9 * 2/8 = 1/12
i teraz dla każdego przypadku pomnożyłem razy prawdopodobieństwo wylosowania białej kuli w
danym przypadku:
1) 5/12 * 4/7
2) 6/12 * 5/7
3) 1/12 * 6/7
dodałem wyniki do siebie i otrzymałem 56/84
23 mar 19:51
PW:
| | 15 | | 4 | | 18 | | 5 | | 3 | | 6 | | 168 | | 14 | |
= |
| . |
| + |
| , |
| + |
| . |
| = |
| = |
| |
| | 36 | | 7 | | 36 | | 7 | | 36 | | 7 | | 36.7 | | 21 | |
− Twój wynik jest dobry.
23 mar 19:56
Janek: Dziękuję za odpowiedź
23 mar 19:58
Jerzy:
Inny sposób,ale wynik masz dobry.
23 mar 20:10