Liczba dwucyfrowa
Jakub Z : Mam takie zadanie
Zapisz jaka liczbe otrzymamy gdy do liczby dwucyfrowej k dopiszsemy
a) na poczatku cyfre1
b) na koncu cyfre 1
c) na poczatku i na koncu cyfre 5
Odpowiedzi to
a) 100+k
b) 10k+1
c) 5000+10k+5
O ile b) rozumiem to a i c juz nie
Pytalem juz o to ale niestety nie rozumiem tamtego
Przygotowuje sie do sprawdzianu i chcialbym go jak najlepiej napisac
23 mar 18:13
Jerzy:
Jak można zapisać liczbę dwucyfrową ?
23 mar 18:15
Jakub Z : Moge ja zapisac w postaci
np 10x+y i wtedy 10x+y=k tak bedzie ?
23 mar 18:17
Jerzy:
Tak.
Teraz dopisujemy na poczatku 1 i mamy: 100 + 10x + y = 100 + k ( jasne ?)
23 mar 18:19
Jakub Z : Wlasnie tego nie rozumiem dlaczego ma byc 100 po dopisaniu 1 na poczatku
23 mar 18:21
Jerzy:
Jak zapiszesz liczbę: 125 ?
23 mar 18:23
Jakub Z : np 100+25
albo 100+20+5
I to bedzie pierwsze
bo jeslil mam np liczbe dwucyfrowa 25 i dopisuje na poczatku 1 to mam liczbe 125
Teraz jesli jesli liczba dwucyfrowa 25 to k to mamy 125= 100+25= 100+k
To juz rozumien .
Teraz c)
Jesli dpiszszemy na kocu 5 to bedzie 10x+y+5
ale tego ze dopiszemy 5 na poczaku to juz nie rozumiem
23 mar 18:34
Jerzy:
Liczba trzycyfrowa: 100*z + 10*x + y
W tym zadaniu z = 1 , czyli mamy: : 100*1 + 10x + y = 100 + k
Gdzybyśmy dopisali dwójkę, to: z = 2 , czyli byłoby: 200 + 10x + y = 200 + k
jasne ?
23 mar 18:37
Jerzy:
Podpunkt c)
10x + y = k
5*1000 + 100x + 10y + 5 = 5000 + 10(10x + y) + 5 = 5000 + 10k + 5
23 mar 18:40
Jakub Z : Tak to jest teraz jasne .
Poprosze o pomoc w c)
23 mar 18:42
Jerzy:
Jak na początku dopiszemy 5, to dziesiątki staną się setkami, a jedności dziesiatkami:
czyli: 100x + 10y = 10(10x +y ) = 10*k
23 mar 18:42
Jakub Z : Tylko skad to sie wzielo bo ja mysle tak
skoro dopisalem cyfre 5 na koncu do liczby dwucyfrowej to dalej mam liczbe dwucyfrowa
i dopisuje 5 na poczatku to mam liczbe 3 cyfrowa a nie 4 cyfrowa
23 mar 18:46
Jerzy:
Tu się gubisz...
Masz na poczatku np: 23
Dopisujemy 5 na poczatku i końcu i mamy: 5235
Teraz mamy ( to co napisałem): dziesiatki (2) staja sie setkami, a jednosci (3) dziesiatkami.
Jasne ?
23 mar 18:49
Jerzy:
Przecież 5235 to liczba czterocyfrowa
23 mar 18:50
Jakub Z : Tak jak napisales tutaj sie gubilem .
Teraz juz wszystko jest jasne .
dziekuje za pomoc i cierpliwosc
23 mar 18:53
Jerzy:
Powodzenia na sprawdzianie
23 mar 18:54
Jakub Z : Mysle ze teraz bedzie dobrze
23 mar 18:55
23 mar 19:08