Ile dzielników
długi: Ile dzielników w zbiorze liczb naturalnych ma liczba: 4x5x6x7x8?
23 mar 17:17
Blee:
'x' oznacza mnożenie

4 = 2
2
5 = 5
1
6 = 2
1*3
1
7 = 7
1
8 = 2
3
więc : 4*5*6*7*8 = 2
2+1+3*3
1*5
1*7
1 = 2
6*3*5*7
i co z tą wiedzą teraz możesz zrobić
23 mar 17:20
długi: dalej też nie wiem!
23 mar 17:36
Blee:
Na jakim poziomie nauczania jesteś ?
23 mar 17:37
Blee:
I związku z czym dostałeś takie zadanie ?
23 mar 17:38
długi: 2kl gimnazjum, od nauczyciela do domu
23 mar 17:42
Blee:
no dobra ... a gdyby była liczba 3*5*7 to ile miałbyś wtedy dzielników?
23 mar 17:59
długi: policzyłem: 8
23 mar 18:03
Mila:
a=26*3*5*7=26*31*51*71
liczba dzielników naturalnych:
=(6+1)*(1+1)*(1+1)*(1+1)=7*2*2*2=7*8=56
16=24 liczba 5 dzielników
16*25=24*52
liczb ta ma : (4+1)*(2+1)=5*3 =15 dzielników naturalnych.
23 mar 18:23
długi: OK. Dzięki
23 mar 18:25