Blee:
zaczynamy od podstawienia t = x
2 ; t
>0
1) Δ
t > 0
Δ
t = m
2(m+1)
2 − 36m
2 = m
2( (m+1)
2 − 6
2) = m
2(m+1 − 6)(m+1+6) =
= m
2(m−5)(m+7)
stąd mamy m∊(−
∞; −7) u (5, +
∞)
2) t
1*t
2 > 0
9m
2 > 0 no to nic tutaj nie mam z tego bo m≠0
3) t
1 + t
2 > 0
m(m+1) > 0 a stąd mamy już więcej, bo m∊(−
∞; −1) u (0, +
∞), ale to także nie ma wpływu na
odpowiedź
Więc już wiemy jaki musi był przedział m, aby były 4 RÓŻNE pierwiastki.
Teraz patrzymy, kiedy będą tworzyć ciąg arytmetyczny:
(x−a)(x−b)(x−c)(x−d) = x
4 − x
3(a+b+c+d) +x
2(ab + ac + ad + bc + bd + cd) − x(abc + abd +
bcd) + abcd
skoro a,b,c,d mają być ciągiem arytmetycznym i wyszło nam, że a+b+c+d = 0
| | 2 | |
to: a + (a+r) + (a+2r) + (a+3r) = 0 ⇔ 4a + 6r = 0 ⇔ r = − |
| a |
| | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
więc mamy pierwiastki: a = a ; b = |
| a ; c = − |
| a ; d = −a |
| | 3 | | 3 | |
czyli a = −d ; b = −c
więc nasze równanie ma postać:
(x−a)(x−b)(x+b)(x+a) = 0 ⇔ (x
2−a
2)(x
2−b
2) = 0 ⇔ x
4 − x
2(a
2 + b
2) + a
2b
2 = 0
więc:
| | 1 | | 9 | |
a2 + |
| a2 = m(m+1) ⇔ a2 = |
| m(m+1) |
| | 9 | | 10 | |
czyli:
| 81 | | 100 | |
| m2(m+1)2 = 81m2 / * |
| |
| 100 | | 81 | |
m
2[ (m+1)
2 − 100] = 0
czyli gdy m=0 (odpada ze wstępnym założeniem co do Δ
t)
lub gdy (m+1)
2 = 100 ⇔ m+1 = +/− 10 ⇔ m = 9 lub m = −11
i jeszcze sprawdzamy czy to faktycznie będzie działać dla jednego i drugiego 'm'