Ile jest liczb naturalnych sześciocyfrowych
wixia: Ile jest liczb naturalnych sześciocyfrowych, których iloczyn cyfr jest różny od 49?
23 mar 16:27
Jerzy:
8*9*9*9*9*9
23 mar 16:32
wixia: odpowiedzi
a) 899970
b) 899969
c) 899985
d) 899984
23 mar 16:39
Jerzy:
Wymnóż to , co napisałem.
23 mar 16:41
adam: odp. c
23 mar 16:48
wixia: 472392 wychodzi
23 mar 16:48
Jerzy:
Tak, moja pomyłka.Od wszystkich trzeba odjąć zbudowane z dwóch 7 i czterech 1
23 mar 16:53
wixia: czyli jak, rozpisze ktoś dokładne obliczenia proszę?
23 mar 16:55
Mila:
9*10*10*10*10*10=900000 tyle jest liczb sześciocyfrowych
(771111)− przykład liczby 6−cyfrowej o iloczynie cyfr równym 49
| |
=15 tyle jest liczb 6−cyfrowych o iloczynie cyfr równym 49 |
| |
900 000−15=899985
23 mar 17:25
23 mar 17:25
Jerzy:
| |
, bo wybieramy dwa miejsca dla dwóch siódemek. |
| |
23 mar 17:27
wixia: dziękuję
23 mar 17:30