| 2 | ||
oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych gdy sinα= | ||
| 3 |
jak obliczyc brakująca długoś boku w trójkącie wiem ze za pomoca twierdzenia pitagorasa ale
nie chce mi wyjsc..
| sinα | ||
tgα = | ||
| cosα |
| 1 | ||
ctgα = cosαsinα = | ||
| tgα |

| a | ||
sinα= | , więc a= 2 i c= 3 | |
| c |
| b | ||
cosα = | ||
| c |
| √5 | ||
cosα = | ||
| 3 |
| a | ||
tgα = | ||
| b |
| 2 | 2√5 | |||
tgα = | = | |||
| √5 | 5 |
| b | ||
ctgα = | ||
| a |
| √5 | ||
ctgα = | ||
| 2 |
| 4 | 4 | ||
+cos2=1 /: | |||
| 9 | 9 |
| 4 | ||
1 sprowadzamy do wspólnego mianownika z | ||
| 9 |
| 9 | ||
czyli: | ||
| 9 |
| 9 | 4 | 9 | ||||
więc | : | = | ||||
| 9 | 9 | 4 |
| 9 | ||
cos=√ | ||
| 4 |
| 1 | ||
cos=√2 | =√2,25 | |
| 4 |