Wykaż, żw cos4alfa+sin4alfa=7/8
Nickname: Wiedzac, że sinαcosα=1/4, wykaż, że sin4α+cos4α=7/8
23 mar 15:50
Jerzy:
Wykorzystaj: sin4α + cos4α = (sin2α + cos2α) − 2sin2αcos2α
23 mar 15:53
Jerzy:
Oczywiście nawias ma być do kwadratu.
23 mar 15:55
Nickname: Doszedłem do sinαcosα=1/4
23 mar 15:57
matlamp: Założenie podnosimy do kwadratu:
sin
2α + cos
2α = 1 − z jedynki trygonometrycznej
Podnosimy do kwadratu:
(sin
2α + cos
2α)
2 = 1
sin
4α + 2 * sin
2αcos
2α + cos
4α = 1
sin
4α + cos
4α = 1 − 2 * sin
2αcos
2α
z podniesionego do kwadratu załozenia:
| | 1 | |
sin4α + cos4α = 1 − 2 * |
| |
| | 16 | |
| | 7 | |
sin4α + cos4α = |
| , cnd |
| | 8 | |
23 mar 15:57
Nickname: A do kwadraru, juz licze
23 mar 15:58