Prosta o równaniu y=2x+5
Zadanko: Kąt α jest kątem ostrym jaki tworzy prosta o równaniu y=2x+5 z osią OY. Wyznacz tgα. [Wynik ma
wyjść 2, ale proszę o wytłumaczenie skąd to sie bierze

)
23 mar 13:50
Blee:

stąd (patrz rysunek)
23 mar 13:58
Jerzy:
| | 1 | |
Akurat tangens tego kąta wynosi : |
| . |
| | 2 | |
tgβ = 2 , to tangens kąta jaki tworzy ta prosta z osią dodatnia częścią osi OX.
23 mar 14:09
Zadanko: Chyba nie do końca umiem to zrozumieć... Mam wybrać dowolnego x, np 2, zrobić równanie
y=2×2+5 i wychodzi trójkąt?
23 mar 14:11
Jerzy:
Nie. Jeśli masz prostą w postaci kierunkowej, czyli: y = a*x + b,
to współczynnik a , jest tangensem kąta, jaki ta prosta tworzy z dodatnia częścią osi OX.
W tym przypadku: a = 2 , czyli: tgβ = 2
| | 1 | |
Natomiast z osią OY tworzy kat α taki,że: tgα = |
| |
| | 2 | |
23 mar 14:15