1 | 1 | |||
Udowodnij, że jeżeli liczba x+ | jest liczbą całkowitą, to liczba x3+ | jest | ||
x | x3 |
1 | x2+1 | |||
x + | = | |||
x | x |
1 | x6 + 1 | (x2+1)(x4 − x2 + 1 | ||||
x3 + | = | = | = | |||
x3 | x3 | x*x2 |
x2+1 | x4 − x2 + 1 | x2+1 | (x2+1)2 − 3x2 | |||||
= | * | = | * | = | ||||
x | x2 | x | x2 |
x2+1 | x2+1 | 3x2 | ||||
= | *[( | )2 − | ) = ... dokończ | |||
x | x | x2 |
1 | 1 | |||
(x+ | )[(x+ | )2−3] | ||
x | x |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |