x | y | x2+y2 | x2 | |||||
Wykaż, że jeżeli yz≠0 i | = | , to | = | . | ||||
y | z | y2+z2 | y2 |
x | y | |||
skoro | = | to możemy zapisać, że y = kx ; z = ky dla jakiegoś k≠0 | ||
y | z |
x2 + y2 | x2 + (kx2 | (k2+1)x2 | x2 | ||||
= | = | = | |||||
y2 + z2 | y2 + (ky)2 | (k2+1)x2 | y2 |
x | kx | y | |||
= | = | stąd pierwsza linijka (dla k≠0 oczywiście) | |||
y | ky | z |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |