WYKAŻ ŻE LICZBA a JEST CAŁKOWITA
Klaudia : Proszę, pomóżcie, nie mam pojęcia jak się za to zabrać
a= √ (5 − 3√7)2 − 3√7
23 mar 11:37
Blee:
bzdura −−− to NIE JEST liczba całkowita.
23 mar 11:59
23 mar 12:00
Klaudia : Wyszło mi a=2√22 − 3√7
23 mar 12:03
Klaudia : @Blee ale to nie jest liczba całkowita, fakt...
23 mar 12:03
Bogdan:
Myślę, że zapis zadanie jest niewłaściwy, powinno być: a = √ (5 − 3√7)2 − 3√7
23 mar 12:51
Blee:
Bogdan ... może i tak, ale kto to wie ... kto to wie
23 mar 12:54
Klaudia : @Bogdan Masz rację! Nie zauważyłam, że trójkę również wpisałam pod pierwiastek. Powinno być tak
jak napisałeś

Pomożecie?
23 mar 13:40
Blee:
to w takim razie
√(5−3√7)2 − 3√7 = |5 − 3√7| − 3√7 = 3√7 − 5 − 3√7 = −5
zastanów się dlaczego opuszczając moduł zmieniamy znak
23 mar 13:48
Klaudia : Dziękuję pięknie
23 mar 14:12