Prawdopodobieństwo
Alky:

Pewna metoda izotopowa wykrywania uszkodzeń daje następujące
wyniki: jeśli urządzenie ma uszkodzenie to metoda ta pozwala
na jego wykrycie w 90% przypadków i nie wykrywa go w
10% przypadków, jeśli urządzenie nie ma uszkodzenia to metoda ta daje w
99% przypadków informacje zgodne ze stanem faktycznym
i w 1% przypadków informuje o defekcie, którego nie ma.
W pewnej partii urządzeń jest 2%, mających defekt. Jakie
jest prawdopodobieństwo, że wybrane losowo urządzenie ,
rozpoznane jako uszkodzone jest rzeczywiście uszkodzone?
B
1 urządzienie uszkodzone
B
2 urządzenie nieuszkodzone
A wykrycie uszkodzenia
| P(A|B1)*P(B1) | |
P(B1|A)= |
| |
| P(A) | |
| 2 | | 98 | | 278 | |
P(A)= 0,9* |
| + 0,01* |
| = |
| |
| 100 | | 100 | | 10000 | |
Zatem
| 180 | |
P(B1|A)=.. no właśnie.. powinienem otrzymać |
| czyli jakby iloczyn P(A|B1) i P(A), |
| 278 | |
ale idąc zgodnie ze wzorem Bayesa powinienem wymnożyć jeszcze P(B
1)
Jakieś tipy ?
iteRacj@:
P(B
1|A) − prawdopodobieństwo, że wybrane losowo urządzenie jest rzeczywiście uszkodzone pod
warunkiem, że zostalo rozpoznane jako uszkodzone
P(A∩B
1) − prawdopodobieństwo, że uszkodzone urządzenie zostało rozpoznane jako uszkodzone (u
Ciebie ta gałązka drzewka 0,9*0,02)
| 0,02*0,9 | | 0,0180 | |
P(B1|A) = |
| = |
| |
| 0,02*0,9+0,01*0,98 | | 0,0278 | |