z
QWERTY: Ze zbioru {5, 7, 9, 10, 11, 14} losujemy kolejno bez zwracania dwie liczby. Oblicz
prawdopodobieństwo wylosowania takich liczb, których iloczyn jest większy od 100.
Ω=30
A={(9,14),(10,11),(10,14),(11,10),(11,14),(14,10),(14,11)}
|A|=7
PW: QWERTY, Twoje rozwiązanie ma powszechną wadę rozwiązań uczniowskich. Dążysz do policzenia
"ile to jest" zamiast najpierw zastanowić się
i napisać "co ja liczę".
Pierwszym krokiem
musi być określenie zbioru Ω − czym są zdarzenia elementarne.
Piszesz "Ω=30" i tu już tracisz jakiś punkt. Po pierwsze jest to błąd logiczny − Ω jest
zbiorem, a 30 jest liczbą. Po drugie nie wiadomo jak to ocenić − skąd wzięła się liczba 30?
Biorąc pod uwagę opis doświadczenia, nie powinniśmy uwzględniać kolejności losowania. Wprawdzie
autor pisze "losujemy kolejno bez zwracania", ale na czym polega doświadczenie? Po prostu
wyciągamy dwie kartki spośród sześciu i wymnażamy napisane na nich liczby. Dlatego można
przyjąć, że Ω jest zbiorem dwuelementowych podzbiorów zbioru 6−elementowego, zatem
A={{9,14}, {10, 11}, {10, 14}, {11,,14}}, |A|=4.
Zgodnie z klasyczną definicją prawdopodobieństwa
Uwzględnianie kolejności losowania powoduje, że liczności Ω i A są dwukrotnie większe, a więc
wynik jest ten sam. Jak widać jednak opis bez uwzględniania kolejności oddaje dobrze to co się
dzieje i… mniej wypisywania, a więc i mniejsza możliwość pomyłki.