Kąt zewnetrzny
Krzysiek60:

Ja znam takie twierdzenie ze miara kata zewnetrzego jest rowna sumie katow wewnetrznych do
niego nieprzyleglych
Natomiast jak mam wytlumaczyc to uczniowi 7 klasy ze γ=α+β?
Eta
szukalem kiedys to pisalas (tylko nie w trojakcie rownoramiennym bo to
znalazlem )
22 mar 23:46
aniabb:

suma kątów w trójkącie 180 więc ten trzeci 180−(α+β)
suma katów przyległych =180 więc γ+180−(α+β)=180 więc γ=(α+β)
22 mar 23:50
Mila:
α+β+∡A=180 z sumy katów w Δ
γ+∡A=180 suma kątów przyległych⇒
γ=α+β
22 mar 23:50
Adamm:
1. kąty wewnętrzne w trójkącie sumują się do 180o
2. γ i odpowiadający mu kąt wewnętrzny sumują się do 180o
22 mar 23:51
Krzysiek60: Witam serdecznie wszystkich

Dziekuje bardzo za odpowiedzi .
Ja mam dowod w swojej ksiazce na trojkatach przystajacych wiec mysle zeby trudno mu bylo pojac
22 mar 23:56
Mila:
Dobranoc
23 mar 00:01
Krzysiek60: Dobranoc
Milu
23 mar 00:49
jc:

Rysunek powinien wystarczyć.
23 mar 08:45