z
QWERTY: Stożek i kula mają równe objętości. Promień kuli jest 4 razy większy od promienia podstawy
stożka.
Stosunek wysokości stożka do promienia kuli wynosi:
A. 4
C. 256
D. 64
22 mar 23:41
aniabb: D)
4R
3=r
2h i R/4=r
4R
3=(R/4)
2h
4•4•4R=h
22 mar 23:54
heheszki:
Niech V
k oznacza objętość kuli, V
s − objętość stożka
oraz r
k oznacza promień kuli, r
s − promień podstawy stożka
oraz h
s − wysokość stożka
ze wzorów:
No to informacje jakie podano nam w treści zadania:
1) Stożek i kula mają równe objętości:
V
k = V
s
| 4 | | 1 | | 3 | |
| πrk3 = |
| πrs2hs /* |
| <−−mnoze razy 3 i dziele przez π |
| 3 | | 3 | | π | |
4r
k3 = r
s2h
s
2) Promień kuli jest 4 razy większy od promienia podstawy stożka:
r
k = 4*r
s
zatem podstawiajac to do (1)
4(4*r
s)
3 = r
s2h
s
4 * 4
3 * r
s3 = r
s2h
s /:r
s2
4
4 * r
s = h
s
stad juz po podzieleniu przez r
s
22 mar 23:54
QWERTY: W pudełku jest n kul białych i 6 czarnych. Losujemy jedną kulę. Prawdopodobieństwo wylosowania
Liczba wszystkich kul w pudełku jest równa
A. 12 B. 24 C. 18 D. 30
A−wylosowanie kuli białej
A'−zdarzenie przeciwne
P('A)=1−P(A)
n=18
czyli to są białe
18+6=24 wszystkie kule
dobrze myślę
22 mar 23:58
aniabb: tak
22 mar 23:59
aniabb: chociaż spokojnie można wprost
23 mar 00:00
QWERTY: w poprzednim to 64 czy 256 bo macie różne odp
23 mar 00:25
annabb: To się przyjrzyj o co pytali i co zostało policzne
23 mar 14:40