ciag
jolka: Dany jest nieskonczony ciąg S={s1,s2,s3,...} jes zdefinowany przez s1=7 oraz
sn=7sn−1 dla każdego naturalnego n>1. Jaka jest reszta z dzielenia s100 przez 5?
22 mar 22:48
jc: Reszty z dzielenie przez 5 kolejnych potęg liczby 7 (począwszy od zerowej)
1, 2, 4, 3, 1, 2, 4, 3, 1, 2, 4, 3, ...
Widzimy cykl o długości 4. Wystarczy więc, że będziemy wiedzieć, jaka jest reszta
z dzielenia S99 przez 4.
Spójrzmy znów na kolejne reszty.
1, 3, 1, 3, ...
s98 jest nieparzysta, więc reszta z dzielenia s99 przez 4 wynosi 3,
a reszta z dzielenia s100 przez 5 również wynosi 3.
22 mar 23:36