Rozkład prostokątny
Judos:

Zmienna X ma w pewnej populacji rozkład prostokątny przedstawiony na poniższym wykresie (
pierwszy punkt od lewej to 2, drugi to 6)
oblicz:
P(X > 7)=?
P(2,5<X<4,7)=?
Wyznacz wartość dystrybuanty tej zmiennej w punkcie 2,6, czyli Fx(2,6)
22 mar 22:38
Blee:
P(X>7) = 0
P(2.5<X<4.7) = (4.7−2.5)*h
22 mar 22:41
Judos: Dzięki, a dystrubuanta jak będzie?
22 mar 22:47
Blee:
22 mar 23:01
Blee:
h to oczywiście WYSOKOŚĆ tegoż prostokąta
22 mar 23:02
Judos: nic z tego nie rozumiem
22 mar 23:05
Blee:
ale czego dokładnie nie rozumiesz
22 mar 23:06
Judos: W sensie, jaką będzie wartość dystrubunaty?
22 mar 23:07
Blee:
Co oznacza 'wartość dystrybuanty' dla Ciebie

Narysowałem Ci wykres dystrybuanty zmiennej losowej X
22 mar 23:10
Blee:
F
x = hx − 2h (dla x∊<2;6>)
| | 1 | |
więc Fx(2.6) = P(X≤2.6) = 2.6h − 2h = 0.6h = 0.6* |
| |
| | 4 | |
| | 1 | |
albo z wykresu gęstości: Fx(2.6) = P(X≤2.6) = (2.6 − 2)*h = 0.6*h = 0.6* |
| |
| | 4 | |
22 mar 23:13
Judos: no w zadaniu pytaja o wartość dystrybuanty tej zmiennej w punkcie 2,6, czyli Fx(2,6)
22 mar 23:13
aniabb: dystrybuanty tej zmiennej w punkcie 2,6, czyli F(2,6) = 0,15
22 mar 23:14
Judos: a dobra dzieki
22 mar 23:15
Basia: no to już Blee policzył; co jeszcze nie jest jasne?
22 mar 23:16
Judos: Mam jeszcze jedno pytanie, co w sytuacji w której mamy policzyć P(X>0.5)? to częściowo wychodzi
poza dziedzine
22 mar 23:17
aniabb: poniżej masz 0

a skoro całość się załapuje w przedziale to P=1
22 mar 23:27